Wartość odżywcza owoców i warzyw
Czwartek, 21 Maj 2009 22:40

Wartość odżywcza owoców i warzyw jest to stopień zawartości w pożywieniu poszczególnych spożywczych składników, czyli w tłuszczach, witaminach, białkach czy węglowodanach.

 


Wartości odżywcze określa się w liczbach bądź procentowo. Takie informacje są podane na artykułach spożywczych, by każdy z nas był świadomy tego, co zawiera jego codzienna dieta.

Wartość odżywcza owoców i warzyw

Wartość energetyczna niektórych owoców i warzyw w 100 g miąższu:

* ananas                               58,9 kcal;
* jabłko                                51,9 kcal;
* morela                               42,3 kcal;
* awokado                            217,5 kcal;
* banan                                95,2 kcal;
* gruszka                              52,4 kcal;
* truskawka                          32,1 kcal;
* grejpfrut                            50,0 kcal;
* borówki                             42,1 kcal;
* malina                                34,0 kcal;
* miechunka peruwiańska        76,0 kcal;
* czereśnia                            63,4 kcal;
* wiśnia                                57,7 kcal;
* kiwi                                   61,0 kcal;
* mandarynka                        50,2 kcal;
* klementynka                       45,9 kcal;
* melon                                38,3 kcal;
* pomarańcza                        47,1 kcal;
* nektarynka                         56,9 kcal;
* brzoskwinia                         40,7 kcal;
* śliwka węgierka                   43,4 kcal;
* bakłażan                            17,5 kcal;
* kalafior                              22,7 kcal;
* żółta fasola szparagowa
        gotowana                    31,6 kcal;
* zielona fasola szparagowa
        gotowana                    25,4 kcal;
* brokuł                               23,2 kcal;
* kapusta pekińska                13,6 kcal;
* ogórek                              12,2 kcal;
* ziemniak                            70,3 kcal;
* czosnek                            141,9 kcal;
* kapusta biała surowa           24,9 kcal;
* kalarepa                            24,6 kcal;
* soczewica konserwowana    77,0 kcal;
* kukurydza cukrowa ugot.    89,5 kcal;
* boćwina                           25,4 kcal;
* marchew                          25,8 kcal;
* papryka czerwona              36,8 kcal;
* por                                  23,0 kcal;
* rzodkiewka                       14,6 kcal;
* brukselka ugotowana         29,2 kcal;
* burak ćwikłowy                 41,9 kcal;
* szpinak                            17,5 kcal;
* sałata lodowa                   13,2 kcal;
* sałata głowiasta                11,7 kcal.

Anmar

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com