Ekstruzja żywności, co o nie powinniśmy wiedzieć!

Na całym świecie ludzie chętnie spożywają produkty zbożowe. Przez stulecia rozwijały się metody przetwarzania żywności opartej na zbożu.

Celem tych działań było znalezienie metody na pozyskanie wysokiej jakości produktów w możliwie najkrótszym czasie. W czasach współczesnych powszechnie stosuje się w tym celu ekstruzję. Osoby chętnie spożywające takie produkty, jak płatki śniadaniowe lub chrupki zapewne nawet nie wiedzą o tym, że powstały one przy zastosowaniu tej właśnie technologii. Opisywany w tym artykule proces polega na zgniataniu żywności aż do momentu, w którym zostanie uzyskana częściowo płynna masa. Następnie poddana ona zostaje przeciśnięciu przez szczelinę posiadającą niewielkie rozmiary. Efektem końcowym tego procesu jest produkt, o którym można powiedzieć, że posiada zróżnicowany kształt i kolor. Do przeprowadzenia procesu ekstruzji konieczna jest specjalna maszyna, zaprojektowana do tego celu. Należy podkreślić, że zdecydowana większość uprawianych przez człowieka zbóż może być wykorzystana w tym procesie.
Jakie jest jej zastosowanie?

Turyści wybierający się na długą wyprawę w miejsce, w którym trudno o dostęp do dobrze wyposażonego chętnie korzystają z zakupionej wcześniej porcjowanej żywności. Powstaje ona właśnie w procesie ekstruzji. Z tego samego rozwiązania często korzysta się w wojsku. W przyszłości produkty żywnościowe powstałe w ten właśnie sposób mogą stać się podstawą menu astronautów wyruszających w dalekie misje kosmiczne. Czy tak rzeczywiście się stanie? Wydaje się, że trzeba będzie poczekać na odpowiedź jeszcze kilkadziesiąt lat. Dzięki ekstruzji można również wyprodukować popularną na całym świecie gumę do żucia, więcej informacji tu: https://consfood.pl/

Dlaczego warto?
Dzięki opisanemu w tym artykule procesowi możliwe jest uzyskanie produktu żywnościowego, który będzie smaczny i który będzie posiadał długi termin przydatności do spożycia. Zależy na tym zarówno producentom żywności, jak i osobom kupującym ją w sklepach. Wydaje się, że ekstruzja będzie stosowana na dużą skalę jeszcze przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.