Coraz bardziej popularne są produkty takie jak ciastka bezglutenowe. Jednak czy wszystkie tego typu produkty faktycznie są zdrowe? Gdzie znaleźć ciastka bez glutenu o dobrym składzie?
Czy wszystkie ciastka bezglutenowe są zdrowe i godne polecenia?
Dieta bezglutenowa polecana jest osobom, które borykają się z różnego rodzaju schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak nietolerancja glutenu czy celiakia – chociaż część osób myśli, że to dieta zdrowa dla każdego. Większość specjalistów jest zgodna, że dieta bezglutenowa powinna być stosowana jedynie przez osoby, które mają ku temu wskazania. Jeśli musimy być na diecie bezglutenowej zadajemy sobie pytanie, czy każde dostępne ciastka bezglutenowe są zdrowe i stanowią wartościowe uzupełnienie diety? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu takiego produktu i gdzie go znaleźć?
Jakie ciastka bezglutenowe dostępne są w sprzedaży?
Obecnie produkty bez glutenu są bardzo popularne i możne je znaleźć niemal w każdym sklepie. Nie oznacza to jednak, że wszystkie takie propozycje sprawdzą się dla osób dbających o zdrowie, a zwłaszcza o smukłą linię i dostarczanie organizmowi wyłącznie dobrych substancji. Choć wiele produktów, w tym takich artykułów jak ciastka bezglutenowe rzeczywiście nie zawiera w swoim składzie glutenu, wytwarzanych jest z wielu innych, niekorzystnych półproduktów. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że większość ciastek i produktów bez glutenu ma niestety bardzo słaby skład. Aby zachować strukturę i smak, producenci muszą gluten zastąpić – często kontrowersyjnymi dodatkami.
Często sprawdzając etykietę ciastek bezglutenowych, wśród wymienionych składników znajdziemy liczne konserwanty, barwniki, stabilizatory, cukier, tłuszcze oraz inne substancje, które zdecydowanie nie wpływają korzystnie na dietę dorosłych, a tym bardziej dzieci. Mowa tu także o osobach cierpiących na schorzenia, w których niewskazany jest gluten.
Jakie ciastka bezglutenowe warto wybierać i gdzie ich szukać?
Oczywiście na rynku jest coraz większy wybór produktów bezglutenowych z tzw. dobrym składem. Bezpieczne, smaczne i wartościowe ciastka bezglutenowe w swoim składzie nie powinny zawierać nie tylko glutenu, ale też innych sztucznych i chemicznych dodatków. Bez problemu można znaleźć na rynku spożywczym produkty niezawierające glutenu czy innych alergenów. Jeśli oprócz braku glutenu nie zawierają również dodanego cukru, laktozy, ani produktów odzwierzęcych to takie artykuły są odpowiednie dla wegan, wegetarian, diabetyków czy osób z nietolerancją laktozy.
Zdrowe i pożywne ciastka bezglutenowe oferuje sklep internetowy Zdroweslodycze.pl. To duży wybór smacznych przekąsek w wielu wariantach smakowych zarówno dla dorosłych i dla dzieci w doskonałych cenach.